Ga naar hoofdinhoud
Planetologie lezing d.d. 26-04-2024

In het NMC om 20:00 uur

BIJEENKOMST-INFORMATIE

Onderwerp:

PLANETOLOGIE

Komende Clubavond 26 april 2024:

Thema avond: Planetologie, lezing verzorgt door Jeroen Goubet.

Hoe steken andere hemellichamen in elkaar ?

Geologie heeft veel raakvlakken met andere disciplines binnen de aardwetenschappen. Met name als we kijken naar de opbouw van onze planeet. Geochemie, seismologie, vulkanologie…  Veel processen die onze Aarde vormden en vormen hebben eveneens plaats op andere (vaste) hemellichamen in ons zonnestelsel.
In de lezing komen zowel treffende overeenkomsten als verbazingwekkende verschillen met onze thuisplaneet aan bod. Te beginnen met het dichtstbijzijnde hemellichaam, de maan. Om daarna stapje voor stapje verder de ruimte en het onbekende in te gaan.

Planetologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de systematische studie van planeten, manen, planetoïden en kometen, hun ontstaan en evolutie inbegrepen. Het is een vakoverschrijdende discipline die elementen vanuit de astronomie, de astrobiologie en de aardwetenschappen combineert. (Bron: Wikipedia)

 

 

 

Jeroen Goubet (Weert, 1985) is chemisch analist en daarnaast gemeenteraadslid. Van kinds af aan heeft hij een grote interesse voor het buitenaardse. Inmiddels heeft hij vier boeken over ruimtevaart en sterrenkunde op zijn naam staan. Hij weet op een toegankelijke manier de grootste prestaties van de mens in de ruimte en de meest ingewikkelde kosmische verschijnselen uit te leggen. Zodat een breed publiek het kan begrijpen. Planetologie komt hierbij regelmatig aanbod.

Verslag
Een volle zaal met geinteresseerden kwamen luisteren naar de boeiende uiteenzetting van Jeroen, die wist veel te vertellen over planeten en ruimtesondes die foto’s maken, ook impressies van hoe het eruit kan zien. Dat staat bebundeld in een aantal boekjes die te koop werden aangeboden.
Aansluitend een kleine tentoonstelling met een hoeveelheid fossielen, stenen, mineralen, ook om mee te nemen, en om na te kaarten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top