Ga naar hoofdinhoud
Grindgroeve Bruls te Spaubeek d.d. 16-03-2024

16 maart 2024

EXCURSIE-INFORMATIE

Datum:
16 maart 2024

Excursieleider: 
Leo en/of Hans

Excursiekosten :
Toegangsprijs n.t.b. + eigen reiskosten bij carpoolen

Maximum aantal deelnemers:
n.t.b.

 

Locatie:
De afspraak was om 14.00 aan het station van Spaubeek.

Doel

N.a.v. de lezing van Lei doen we een geologische wandeling in de omgeving van Spaubeek. Centraal daarin staat de grindgroeve Bruls. Tijdens deze excursie zullen we ook kennis maken met de jonge geologie van deze omgeving.

Verslag van de excursie:

Vanaf het station wandelden we richting Oude-Kerk waar we een keientuin bezochten. Vervolgens richting Stammenderbos waar we de Formatie van Breda bekeken die hier aan de oppervlakte komt. Als gevolg van breuken in de ondergrond ligt dezelfde formatie in groeve Bruls ca. 15 meterdieper.

Dan richting Diependaal, een natuurgebied als een geologisch monument.  Het monument is een autochtoon conglomeraat, Er staan borden met uitleg, Lei heeft zich hiermee beziggehouden en was onze gids die ons alle details vertelde.

Vanaf Diependaal wandelen we naar de groeve Bruls waar we de jonge ontsloten formaties bekijken: de Formatie van Boxtel, Formatie van Beegden en de Formatie van Breda. Lei antwoorde alle vragen en vertelde ons wetenswaardigheden van de groeve.

De wandeling was ca. 5 km lang en heeft langer geduurd dan 3 uur vanwege de holle wegen, de zwammen, de demonstratie van vuursteen bewerken, de keien , allemaal heel interessant.

Een 18tal mensen van M&M en van Spaubeek hebben deelgenomen,

Enkele impressies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top