Skip to content
GrensPark KempenBroek heeft UNESCO Biosfeergebied erkenning

De Internationale Coördinerende Raad voor het Mens- en Biosfeerprogramma van UNESCO in Agadir (Marokko) heeft op 5 juli 2024 beslist om GrensPark KempenBroek te erkennen als grensoverschrijdend Biosfeergebied. KempenBroek wordt hiermee het eerste grensoverschrijdende UNESCO Biosfeergebied in de Benelux, het eerste in België en het tweede in Nederland.

Wat houdt de erkenning als UNESCO Biosfeergebied in?

Wereldwijd zijn er 748 biosfeergebieden in 134 landen (2023) die als icoon voor duurzame ontwikkeling dienen. Slechts 23 daarvan zijn grensoverschrijdend, met KempenBroek nu als 24ste. België kende tot nu nog geen Biosfeergebied; in Nederland werd de Maasheggen in 2018 het eerste UNESCO Biosfeergebied.

Biosfeergebieden zijn gebieden waarin lokale gemeenschappen samen werken aan een positieve, duurzame toekomst voor zichzelf en hun streek – zeg maar hun deel van de biosfeer, het dunne laagje van onze planeet waarin leven mogelijk is. Kenmerkend voor biosfeergebieden is dat ze dynamisch zijn: innovatieve methoden voor de bescherming van biodiversiteit gaan er hand in hand met sociaaleconomische ontwikkeling. Het gaat dus over de duurzame ontwikkeling van een gebied, en heeft daarnaast een wetenschappelijk karakter, met onderzoek en educatieve activiteiten als belangrijke pijlers.

Een nieuwe parel aan de kroon

GrensPark KempenBroek is een uniek, natuurrijk en kwaliteitsvol mozaïeklandschap dat ligt op het kruispunt van de beide provincies Limburg en Noord-Brabant, waar het Regionaal Landschap Kempen en Maasland al 24 jaar samenwerkt met heel wat partners waaronder alle Vlaamse en Nederlandse gemeenten (Bree, Bocholt, Maaseik, Kinrooi, Weert, Nederweert en Cranendonck) en de provincies Limburg (B), Limburg (NL) en Noord-Brabant (NL).

Bron: GrensPark Kempenbroek

Back To Top