Ga naar hoofdinhoud
Mineralen van Griekenland d.d. 29-03-2024

In het NMC om 20:00 uur

BIJEENKOMST-INFORMATIE

Onderwerp:

MIneralen van Griekenland

Clubavond 29 maart 2024:

Thema avond: Mineralen van Griekenland, lezing verzorgt door René.

 

Geologie van Griekenland

De geologie van Griekenland is zeer structureel complex vanwege zijn ligging op de kruising tussen de Europese en Afrikaanse tektonische platen .

Geologische geschiedenis, stratigrafie en tektoniek

Enkele van de oudste rotsen in Griekenland komen uit het Paleozoïcum en zijn meestal veranderd zonder fossielen. De Rhodope Massif beslaat de noordelijke vasteland, verdeeld in amphibolite leisteen en gneis, met een relatief recent graniet inbraken via het Oligoceen en Mioceen. Ten westen van de Strymonas-rivier ligt het Servo-Macedonische Massief, dat het schiereiland Chalkidiki bedekt met dik marmer en gneis, met granieten inbraken.

bron: Geologie van Griekenland

Griekenland is een land met een belangrijke minerale rijkdom. Volgens het Instituut van Geologie en Minerale Exploitatie heeft het land meer dan 30 miljard euro in minerale rijkdom zonder de koolwaterstoffen inbegrepen. Bijna 75% van de verkoop van de Griekse mijnbouw is bestemd voor uitvoer en de industrie biedt direct werk aan 20.000 mensen en indirect aan nog 80.000.

Volgens de gegevens van US Geological Survey (Mineral Commodity Summaries 2015) zijn de gegevens over de productie van enkele mineralen in Griekenland zeer belangrijk. Het land staat eerste in Europa en tweede in de wereld in de productie van perliet met 40% van de wereldproductie. Het staat eerste in Europa en derde in de wereld in de productie van bentoniet met 9% van de wereldproductie. Eerste in Europa en elfde in de wereld in de productie van bauxiet.

Naast de bovengenoemde mineralen behoort Griekenland ook tot de wereldmachten in de productie van marmer en in de productie van bruinkool. Met betrekking tot de waarde van marmeruitvoer (240 miljoen euro in 2013) bevindt Griekenland zich onder de drie grootste EU-exporteurs van marmer (na Italië en Spanje) en onder de zes grootste exporteurs op wereldvlak. Ook in de productie van bruinkool is het land tweede in Europa (na Duitsland) en behoort tot de tien grootste landen in de wereld. Tenslotte is Griekenland de grootste producent van nikkel in Europa (40% van de EU-productie) met ongeveer 2% van de jaarlijkse wereldproductie en de vierde in de productie van magnesiet in Europa en één van de tien grootste producerende landen in de wereld.

bron: Miralen rijkdommen van Griekenland

Back To Top