Ga naar hoofdinhoud
Fossielen zoeken (Franse kust)

24 t/m 26 maart 2023

EXCURSIE-INFORMATIE

Datum:
24 t/m 26 maart 2023

Excursieleider: 
Excusieleiders

Excursiekosten :
transport – logies – maaltijden.

Maximum aantal deelnemers: 
100

Aanmelden mogelijk tot:
1 februari 2023

Fossielenexcursie naar Le Boulonnais

Onze Geologische Vereniging Mente et Malleo organiseert voor de leden een weekend fossielen zoeken langs de Noord Franse kust. Geïnteresseerde leden van Geo-Oss zijn ook welkom en kunnen aansluiten.

Weekend 24-26 maart

In beginsel loopt deze meerdaagse van vrijdag 24 t/m zondag 26 maart. Mensen die alleen zaterdag en zondag willen, is geen probleem.

Houd er rekening mee dat het vrijdags bij aankomst vloed kan zijn en je pas vanaf een uur of 4 bij Strouanne het strand op kunt tot een uur of 7 ’s avonds.  Zaterdag kun je  ’s morgens al om 8 uur op het strand,  om 10 uur is het eb en rond 13 uur is het vloed en moet je zorgen dat je bij de auto bent. Tegen 4 uur ’s middags kun je alweer het strand op. Op zondag kun je van 8 tot 14 uur op het strand. Een gedeelte van de middag zul je toeristisch kunnen invullen. Daarvoor zijn meer dan genoeg mogelijkheden.

Vindplekken

Tussen Boulogne sur Mer en Calais zijn er meerdere plekken waar je langs de Noordfranse kust fossielen kunt vinden. De hele kuststrook tussen Sangatte, Escalles en Strouanne, zo’n 7 km, kun je fossielen vinden. De krijtkust is daar zo’n 90 miljoen jaar oud. Van  echinocorys en micrasters (zee-egels) tot ammonieten, bivalven en slakken. Maar ook marcasiet en pyriet. Er zijn drie strandopgangen in de genoemde drie plaatsen. Daar kun je ook weer het strand af bij hoog water! Verder kun je nog bij Wimereux regulaire zee-egels vinden.

Afstand en vervoer

Het is zo’n 330 km en ongeveer 3,5 uur rijden . In beginsel zorgt iedereen voor eigen vervoer, maar samen rijden is leuker en voordeliger.

Overnachten

Overnachten kan men naar eigen  inzicht zelf regelen.  Uit ervaring is het aan te bevelen om  te overnachten in de jeugdherberg van Calais of Boulogne sur Mer. Een gedeelde kamer (2 of 3 personen) komt op zo’n 37 euro p.p./p.nacht. Google zelf: auberge-jeunesse-calais.com voor meer info. Zelfs met een Nederlandse mail word je goed geholpen. Ontbijten is in de prijs in de jeugdherberg inbegrepen.  Als je wilt kun je er ook tegen betaling een lunchpakket krijgen.


Op tijd aanmelden in januari

We gaan met een groep. Zowel leden uit Weert als van Oss. Het is dan fijn om al tijdig te weten wie er interesse heeft.  Wil je mee met deze fossielenexcursie meld je dan tot uiterlijk 1 februari per mail aan via secretariaat.mente.et.malleo@gmail.com voor leden van de vereniging uit Weert en ook voor de leden van de club van Oss.

App-groep

Er wordt voor deze excursie een WhatsAppgroep gemaakt, zodat er gemakkelijk kan worden overlegd en afgestemd. Bij een bepaalde behoefte (vervoer, overnachten, toeristische activiteit) kunnen we kijken of er voor een groep iets geregeld kan worden.

Vragen

Voor vragen over de excursie kun je rechtstreeks contact opnemen met Bert Valentijn:  mobiel: 0613738183.

Met vriendelijke groet, Bert Valentijn
Secretaris
Geologische Vereniging Mente et Malleo

Back To Top