Ga naar hoofdinhoud
Vulkaan Eifel (Duitsland)


2 september 2022

vulkaankern

EXCURSIE-INFORMATIE

Datum:
2 september 2022

Excursieleider: 
Kersten

Excursiekosten :
n.v.t.
+ eigen reiskosten

Maximaal aantal deelnemers: 
16

Aanmelden mogelijk tot:
 15 augustus 2022

Locatie:
Vertrek vanuit het NMC om 08:00 uur

Verslag

Kerstin heeft op vrijdag 24 juni 2022 een lezing gegeven over dit gebied, over de geologie en vulkanen in de Eifel. Dientengevolge zijn we ‘veldbezichtiging’ gaan doen waarbij onderstaande locaties bezocht zijn en nadere uitleg kregen over de ingewikkelde complexen fenomenen.

Locatie en route

Rockeskyller Kopf.

Na de autorit landen we aan in ‘Historische Bauernstube’ tlf: 0049 1515 913 923 1 (adres: Im Überecken 10, 54570 Rockeskyl (D) of gps: l 50.254891, b 6.697639). Wandelend bereiken we Rockeskyller Kopf, een gedoofd vulkanencomplex. Het is waarschijnlijk de meest complete vulkaan van Duitsland waar al zijn ontwikkelingsstadia te zien zijn, van het explosieve maar-stadium via de stromboliaanse erupties tot de lavaspuwende vulkaan.
Nu is het een Naturschutzgebiet. Een wandeling van ca 1,5 uur, ca 4 km

Arensberg (parkeren aan Parkplatz Arensberg, Basaltstrasse 54578 Walzdorf of gps l 50.285004, l 6.728821)

Veel vulkanen in de Eifel zijn relatief jong en stammen uit het Kwartair. De Arensberg, ca 5 km ten oosten van Hillesheim, is het resultaat van ouder vulkanisme. Een eerste uitbarsting vond plaats ca 32 miljoen jaar geleden, gedurende het Tertiair. Er werd een flinke askegel gevormd, waarin ook brokstukken van de ondergrond terecht kwamen. Toen de uitbarsting wat rustiger werd stroomde ook de lava nog uit de krater. De lava koelde snel af en vormde kolossale basaltzuilen. 8 miljoen jaar later kwam er weer lava onder de verstopte krater tevoorschijn. Die stolde langzaam en leverde de mooie structuur met dunne basaltzuilen op die loodrecht op het afkoelingsvlak gevormd zijn. Door een gang bereiken we het binnenste van de vulkaan eigenlijk de magmakamer, uitgehold door basaltwinning.

Pulvermaar Gillenfeld, Parkeren op de hoek Am Pulvermaar/ Maarhöfe of gps l 50.133571, b 6.919356)

Het basisgesteente bestaat hier uit Onder-Devonische schiefer en zandsteen die bijna volledig bedekt zijn met tufsteen uit het Pulvermaar. In de voormalig tufgroeve Keil aan de zuidwestelijke rand van het maar zijn de lagen van de tufsteenmuur 10 meter hoog. Van onderaf gezien bestaan de eerste acht meter uit een afwisseling van grofkorrelige (voornamelijk leisteenfragmenten van verschillende grootte) en fijnkorrelige lagen (as). Ze werden afgezet door turbulente grondstromen (smeulende wolken) met een temperatuur van ongeveer 200 graden, die direct na de explosie uit de trechter kwamen. De bovenste twee meter bestaat uit fijnkorrelige, gelijkmatig gelaagde as die later uit de lucht is verregend. In het zuiden, direct aan het oeverpad, zie je een basaltachtige doorgang in de muur. Waarschijnlijk baande zich de basaltstroom een weg door de maar-tefra vanaf de 4 km verder gelegen vulkaan Römerberg.

Back To Top