Ga naar hoofdinhoud
Steenkolenmijn van Blegny (Belgie)


19 juni 2022

EXCURSIE-INFORMATIE

Datum:
19 juni 2022

Excursieleider: 
Werner

Excursiekosten :
Entree: 13 euro p.p. (11,50 euro voor 65+) voor mijn en museum
+ eigen reiskosten

Minimum aantal deelnemers: 
15

Aanmelden mogelijk tot:
1 juni 2022

Locatie:
Vertrek vanuit het NMC om 09:45 uur en/of om 11:00 uur op het parkeerterrein, Locatie 23, Rue Lambert Marlet – 4670 BLEGNY  (België)
Start excursie op locatie. 11:30 uur met rondleiding, duur +/- 1.5 uur.
Aanbevolen: doe goeie (wandel)schoenen aan.
Voor in de mijn krijgen we een helm en jas uitgereikt. In de mijn is het koel (13-15 oC).

Verslag

Vrijdag 20 mei 2023 heeft Werner vooraf al een interessante lezing verzorgd over de geologie rondom deze en andere mijnen in de omgeving, zie Geologie van Belgie tbv Blegny

Informatie bij boeking:

De mijn, een wereld zo fascinerend en zo mysterieus dat één leven niet genoeg zou zijn om het je te vertellen!

Bij Blegny-Mine stellen we het je voor in al zijn authenticiteit!

Het bezoek wordt begeleid. Trek je jas aan, pas je helm aan en daal met de mijnkooi af in de ondergrondse gangen op -30 en -60 meter.
Je ontdekt de keien, de achtervolgingen, de grootte, de kolen, het lawaai van de machines, het werk van de mannen; je leeft, de tijd van een bezoek, het universum tegelijkertijd hard en boeiend van onze “Houyeux”. Nadat u naar het “daglicht” bent gegaan, volgt u het verloop van de kolen in de sorteer- en wasinstallaties. Tuimelaars, zeven, trechters, kooi- en ontsluitingssysteem voor sedans, zuiverings-, was- en opslagproces: alle verwerking van steenkool wordt aan u uitgelegd, van de aankomst van het erts tot het transport en de verkoop. .
In deze gebouwen is sinds de sluiting niets veranderd, zelfs niet de lampen die Sainte-Barbe permanent verlichten en waar de mijnwerkers spontaan over waken.

De rondleiding in het Nederlands is om 11.30 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. Het duurt ± 1u50.

De mijn kan worden bezocht door iedereen met een hoogte van minimaal 1 meter.
Het ondergrondse circuit is aangepast om een gemakkelijk bezoek mogelijk te maken. De enige moeilijkheid bestaat uit twee trappen om af te dalen (130 en 60 treden). De temperatuur aan de onderkant is ongeveer 15°. U krijgt een jas en een helm in bruikleen.
Het bezoek voor personen met beperkte mobiliteit is ook mogelijk, maar enkel op voorafgaand verzoek (telefonisch op +32/(0)4 387 43 33) en onder voorbehoud van de aanpassing van het bezoekcircuit.
Dieren zijn niet toegestaan voor het bezoek aan de mijn.

De permanente tentoonstelling

Het tijdperk van steenkool en zijn industrieel gebruik begon in de 12e eeuw in Luik.
Het eindigde, voor België, met de beklimming van de laatste saloon van de mijn van Zolder in 1992. Er was een pagina omgeslagen!
Maar als deze uitbuiting nu hier is, gaat het elders verder en heeft het onuitwisbare sporen achtergelaten in ons dagelijks leven. Dit alles wordt u verteld in een permanente tentoonstelling in de Puits-Marie, een van de oudste bewaard gebleven mijnbouwgebouwen in de regio van Luik. Dankzij de reconstructies van historische decoraties, zult u ontdekken dat steenkool en zijn derivaten onuitwisbare sporen hebben achtergelaten in ons leven van vandaag.
Het bezoek is gratis. Het wordt uitgelegd aan de hand van tweetalige tekens: Frans, Nederlands (schriftelijke ondersteuning in het Duits en Engels).
De permanente tentoonstelling is toegankelijk van 11u tot 18u30 (laatste vertrek om 17u30).

Hier vindt je het Verslag excursie Blegny zondag 19 juni 2022.

Back To Top